Kurczak z blaszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kurczak a'la pieczeń, w całości

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak ok 2 kg
    na marynatę ;
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki octu balsamicznego
    sól
    pieprz
    szczypta imbiru
    szczypta chili
    szczypta czosnku granulowanego
    szczypta kolendry mielonej
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Kurczak z blaszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z blaszki 1. Kurczaka wyluzować z kości, skrzydełka odciąć (kości i skrzydełka przydadzą się na rosół)
  • Kurczak z blaszki 2. Przyprawy i mąkę kukurydzianą wymieszać z octem i oliwą, natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz.
    Ułożyć kurczaka w keksówce lub innej formie do pieczenia. Wstawić do lodówki na ok dobę.
    Piec ok 1,5 godz w temp 180 st.
  • Kurczak z blaszki 3. Podawać pieczeń pokrojoną w plastry do ziemniaczków z wody i surówki z marchewki, jabłka i cebuli z majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

Truskawkowy sernik na zimno