Kurczak był niespodzianką dla rodziny. Podany z pieczonymi w ziołach ziemniakami i surówką bardzo wszystkim smakował.
55 min
Składniki:
● 75 dag filetów z kurczaka lub kurzych udek bez kości
● ok. 30 dag naturalnego jogurtu bez cukru lub naturalnej maślanki
● 40 dag pikantnych krakersów
● kilka ziaren pieprzu
Kurczak w pikantnej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka lub udka
myjemy, dokładnie osuszamy
papierowym ręcznikiem kuchennym.
Następnie kroimy
w średniej grubości paski.
2.Do dużej miski wlewamy
jogurt. Wkładamy kawałki kurczaka,
mieszamy. Miskę przykrywamy
folią spożywczą
i wstawiamy na ok. 3 godziny
do lodówki.
3.Krakersy rozkruszamy (np.
za pomocą wałka). Mieszamy
ze szczyptą świeżo zmielonego
pieprzu. Każdy kawałek
kurczaka obtaczamy w krakersowej
panierce.
4.Blachę wykładamy papierem
do pieczenia. Układamy
kawałki kurczaka. Pieczemy
ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury ok.
200 °C, aż panierka nabierze
lekko brązowego koloru i będzie
chrupiąca.
Porady
● Mięso można też obtoczyć w płatkach kukurydzianych z dodatkiem ostrej papryki
Komentarze