Miła i smaczna odmiana od zwykłej piersi z kurczaka w panierce.
Składniki:
Filety z kurczaka sztuk 4
1 papryka czerwona
1 łyżka kaparów
biała część pora
pomidor
pół puszki pomidorów w puszce
pare oliwek czarnych ok 8sztuk
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ser żółty
Kurczak w pierzynce z warzyw i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety wyczyścić, wymyć, wysuszyć. Większe rozbić albo poprzecinać wzdłuż. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i podpiec na rumiano z każdej strony.
2.Paprykę wymyć, oczyścić, pokroić ma cienkie i niezbyt duże paseczki. Por pokroić na talarki. Razem poddusić. Dodać przeciśnięty lub poszatkowany czosnek. Dusić przez chwilkę, po czym dodać pomidory z puszki. Jeśli są krojone to dać takie jakie są, a jeśli używamy pomidorów w całości przekroić je na cząstki. Wymieszać, dodać kapary, pomidora pokrojonego w kostkę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dosmaczyć solą i pieprzem. Przykryc i dusić aż papryka będzie miękka.
3.Na podpieczone piersi z kurczaka układać warzyny farsz. Posypać tartym serem żółtym. Wstawić całość do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać ok 25 minut. Swietnie smakuje posypane natką pietruszki
Porady
Myślę że zamiast kurczaka sprawdziłoby się każde inne mięso
Komentarze