Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka opłukać, dokładnie osuszyć, posolić, popieprzyć i odstawić ma 3 godziny do zamarynowania.
2.Warzywa obrać, opłukać i pokroić.
3.Następnie mięso ponownie osuszyć, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni grillowej.
4.Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wlać pozostały olej, włożyć cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać podsmażone mięso, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
5.Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w paski paprykę oraz dokładnie wyszorowaną i pokrojoną na cząstki pomarańczę. Całość dusić bez pokrywki, aż sos zgęstnieje.
Komentarze