Kurczak w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze dokładnie szorujemy. Osuszamy. Z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Drugą pomarańczę przekrawamy na pół. Z jednej połowy również wyciskamy sok. Drugą połowę zostawiamy do dekoracji. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2 łyżki wiórków marchewki odkładamy do dekoracji. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego i drobno kroimy.
2.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu. Lekko solimy. Dodajemy marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z pomarańczy, starty imbir i posiekaną papryczkę. Mieszamy, dodajemy sok pomarańczowy, sok z cytryny, sos sojowy, miód i rosół lub wodę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-15 minut.
3.Jeśli zbyt dużo sosu wyparuje, uzupełniamy go wodą. Skrobię rozprowadzamy w połowie szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą.
4.Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną zieloną pietruszką.
5.Na talerze wykładamy porcje ryżu z pietruszką i kurczaka wraz sosem. Dekorujemy plasterkami pomarańczy, wiórkami marchewki i gałązkami zielonej pietruszki.
Porady
Tak przyrządzonego kurczaka można podać z samym ryżem lub kaszą kuskus.
Komentarze