Kurczak w sosie szpinakowym z polentą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kolorowe, zdrowe danie

  • 35 min

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 0.5 kilograma
    - szpinak liście: 250 gramów
    - śmietana 18%: 100 gramów
    - kaszka kukurydziana: 150 gramów
    - bulion warzywny: 250 mililitrów
    - mleko: 200 mililitrów
    - ser żółty tarty: 50 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól, pieprz, papryczka ostra , bazylia świeża: 1 szczypta
    - truskawki: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie szpinakowym z polentą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kurczaka pokroić w kostkę i ugotować na parze. Szpinak podgrzać w garnku, dodać czosnek, sól, pieprz , papryczkę, kilka listków posiekanej bazylii i śmietanę- dokładnie wymieszać, lekko rozdrobnić blenderem. Gotowego kurczaka wrzucić do sosu i podgrzać chwilę na małym ogniu.

    Wlać bulion do garnka i wsypać kaszkę , chwilę trzymać na ogniu, aż wszystko wsiąknie. następnie dodać 150ml mleka. wsypać starty ser , wymieszać, żeby się rozpuścił i dolać pozostałe mleko.

    Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na gotowe porcje na talerzu. Podawać od razu na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować