Soczyste piersi kurczaka w jogurtowej glazurze z nadzieniem porowo-marchewkowym i sosem, podane z pyszną glazurowaną marchewką:) Pyszne, lekkie i dietetyczne:)
Kurczak w jogurtowej glazurze z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por kroimy na małe plasterki. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Pół jabłka ścieramy na dużych oczkach.
2.Na rozgrzany olej wrzucamy por i marchewkę, dodajemy przyprawa uniwersalna, pieprz i podsmażamy kilka minut. Dodajemy jabłko i dusimy na małym ogniu. Możemy dodać troszkę mleka do odparowania.
3.Filety myjemy, osuszamy. Nacinamy każdy wewnątrz, robiąc kieszeń (jak przy nadziewanym schabie). Nadziewamy gotowym farszem (mniej więcej połową - reszta do sosu). Oprószamy solą, pieprzem i papryką z każdej strony.
4.Przygotowujemy glazurę - jogurt mieszamy z miodem i przyprawami - powinniśmy w trakcie próbować i doprawiać wg. gustu. Tak przygotowaną masą polewamy nadziane filety i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 20 min.
5.Sos: Do reszty farszu, który nam został dodajemy startą drugą połowę jabłka i 1-2 łyżki jogurtu (lub śmietany). Miksujemy blenderem.
6.Marchewka: marchewki kroimy w paseczki. Podgotowujemy ok 5min w osolonej wodzie. Odsączamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewki. Dodajemy odrobinę soli i miód, mieszamy. Podsmażamy
7.Upieczone mięso kroimy w plastry. Na talerz wykładamy odrobinę sosu i kawałki mięsa. Podajemy z ryżem i marchewką.
Komentarze