Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, gotujemy z obranymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) w wodzie przyprawionej solą i kostką rosołową. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wszystko kroimy w kostkę.
2.Z wywaru po gotowaniu mięsa przygotowujemy galaretę, rozpuszczając w niej żelatynę zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.
3.Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, kroimy na plasterki. Natkę pietruszki siekamy drobno.
4.Na dno naszych pojemniczków do galarety wlewamy odrobinę żelatyny, odstawiamy, aż zgęstnieje. Następnie układamy plasterek jajka, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, natke pietruszki, następnie mięso z kurczaka, a na koniec odsączony groszek. Całość zalewamy ostudzoną żelatyną.
5.Całość odstawiamy do lodówki aż żelatyna zgęstnieje. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny
Porady
Jako pojemniczki do galarety użyłam formę do muffinek w kształcie serc.
Galareta będzie smaczniejsza, jeśli pomiędzy mięso, a warzywa dodasz łyżkę majonezu.
Komentarze