Kurczak w chrupiącej panierce z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki kurczaka układamy
warstwami w misce, każdy solimy,
pieprzymy i posypujemy
marynatą. Zalewamy je maślanką
i na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, wstawiamy
do lodówki. Po tym czasie
kurczaka przekładamy na
durszlak i czekamy 5-10 minut,
żeby nadmiar maślanki ściekł
(ale nie spłukujemy jej, tylko
czekamy, aż maślanka sama
spłynie).
2.W misce lub w woreczku
rozgniatamy płatki kukurydziane
– najpierw około szklanki
– i mieszamy je z sezamem
oraz bułką tartą, potrząsając
miską lub woreczkiem. Kurczaka
obtaczamy w panierce.
Jeśli płatków będzie za mało,
dosypujemy.
3.Opanierowane kawałki kurczaka
układamy na natłuszczonej
blasze i ok. 1 godziny
pieczemy w piekarniku w temperaturze
180 °C. W połowie
pieczenia przewracamy. Podajemy
na gorąco, z warzywami
z patelni lub frytkami.
Komentarze