Kurczak słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kurczak jest wyśmienity. Z zewnątrz chrupiący a w środku mięciutki.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
    225 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
    1 cebula pokrojona w plasterki
    pół zielonej papryki
    pół czerwonej papryki
    225 g ananasa w kawałkach
    1 mała marchewka pokrojona w cienkie paski
    ryż

    CIASTO:
    125 g mąki
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju roślinnego

    SOS:
    125 g jasnego brązowego cukru
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    125 ml octu z białego wina
    2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    6 łyżek soku z ananasa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę pszenna należy przesiać do miski razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodać olej i tyle wody, żeby powstało dość gęste, lejące się ciasto (około 175 ml). Olej roślinny wlać do woka i mocno rozgrzać. Zanurzać kurczaka w cieście i smażyć w gorącym oleju partiami.Wyjąć mięso, odstawić i trzymać w cieple. Z woka zlać prawie cały tłuszcz oprócz jednej łyżki i postawić z powrotem na ogniu.Dodać cebulę, paprykę, ananasa, marchewkę i smażyć mieszając, przez 1-2 minuty. Wyjąć i odstawić. Wymieszać składniki sosu i wlać do woka. Zagotować mieszając aż sos zgęstnieje. Gotować przez 1 minutę, po czym wrzucić warzywa. Podawać z ryżem.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za octem może zastąpić go sokiem z cytryny i nie wielką ilością octu z białego wina.Zamiast kurczaka świetnie się też sprawdzi polędwica wieprzowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

image-0jfqxra

To może cię zainteresować