Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ma bardzo ciekawy smak i jest łatwy w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -podwójna pierś z kurczaka
    -kawałek startego korzenia imbiru
    -pół papryczki chili
    -250 ml sosu słodko-kwaśnego do sajgonek (np. tao tao w buteleczce)
    -kilka kropel sosu sojowego
    -sok z połowy cytryny
    -ząbek czosnku
    -opakowanie mrożonki chińskiej
    -słoiczek koncentratu pomidorowego
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir, pokrojoną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek mieszamy z połową sosu słodko-kwaśnego. Marynatą smarujemy kawałki kurczaka, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
  • 2. Po upływie tego czasu kurczaka smażymy na patelni do miękkości. Dodajemy mrożonkę chińską i dusimy 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostały sos słodko kwaśny. Wszystko dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem.

Porady

-Jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki do kurczaka możemy dodać całą papryczkę chili i curry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Kurczak Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować