Kurczak po zbójnicku

4.48 (204 ocen)

Jeśli szukacie pomysłu na pieczonego kurczaka w trochę innym wydaniu, ten przepis jest w sam raz dla Was.

Składniki:


  • ok. 1 kg kurczaka (udka, pałki, skrzydełka, piersi - do wyboru)
    sól, pieprz, mielona papryka
    1/2 kg kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    150 g pieczarek
    200 ml bulionu grzybowego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    kminek mielony, sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Kurczak po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Części z kurczaka oczyścić, natrzeć solą, pieprzem i mieloną papryką. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
    Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, jeśli jest za kwaśna. Dobrze wycisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Delikatnie oprószyć mielonym kminkiem. Smażyć ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem lub miodem, jeśli kapusta wydaje Wam się za kwaśna.
  • 3. Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części kurczaka. Kurczaka posmarować olejem lub oliwą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia, kurczaka posmarować zimną wodą z odrobiną soli. Dzięki temu skórka z kurczaka będzie chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować