Kurczak po chińsku

4.5 (143 ocen)

aromatyczny i chrupiący...

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    1.5 łyżki wódki
    3 łyżki wody
    2 łyżeczki imbiru
    0.5 łyżeczki cukru
    0.5 łyżki octu
    0.5 łyżki maggi
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok. 2 szkl. oleju (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Opłukanego kurczaka natrzeć mieszanką soli i imbiru. Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. W między czasie mieszamy na jednolitą masę: cukier, ocet, maggi, wodę, wódkę i mąkę ziemniaczaną.
  • kurczak w marynacie 2. Kawałki kurczaka posmarować przygotowaną pastą, włożyć do miski i odstawić na min. 3 godz. (u mnie cała noc).
  • smażenie 3. Smażyć kurczaka na mocno rozgrzanym oleju.
  • kuskus 4. Podawać z ryżem lub kaszą kuskus doprawioną solą i curry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować