Kurczak pieczony w jabłkach i majeranku

4.47 (197 ocen)

Prosty i szybki sposób na pysznego, pieczonego kurczaka.

Składniki:

  • 1 kurczak ok 1,3 kg
    3-4 średniej wielkości kwaśne jabłka
    2-3 łyżki majeranku
    3-4 ząbki czosnku krojonego na plasterki
    przyprawa do kurczaka
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony w jabłkach i majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka (w środku też). Odstawić na kilka godzin,a najlepiej na noc. Po kilku godzinach kurczaka natrzeć majerankiem, ułożyć w naczyniu do pieczenia, nasmarowanym olejem. Jabłka, umyć (nie obierać) i pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Gotowe jabłka ułożyć wokół kurczaka, oprószyć majerankiem i skropić olejem. 2-3 cząstki jabłek włożyć do środka kurczaka wraz z czosnkiem i spiąć wykałaczką by nie wypadły podczas pieczenia. Piec ok 1,2-1,5 godziny w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować