Prosty i szybki sposób na pysznego, pieczonego kurczaka.
Składniki:
1 kurczak ok 1,3 kg
3-4 średniej wielkości kwaśne jabłka
2-3 łyżki majeranku
3-4 ząbki czosnku krojonego na plasterki
przyprawa do kurczaka
olej
sól
pieprz
Kurczak pieczony w jabłkach i majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka (w środku też). Odstawić na kilka godzin,a najlepiej na noc. Po kilku godzinach kurczaka natrzeć majerankiem, ułożyć w naczyniu do pieczenia, nasmarowanym olejem. Jabłka, umyć (nie obierać) i pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Gotowe jabłka ułożyć wokół kurczaka, oprószyć majerankiem i skropić olejem. 2-3 cząstki jabłek włożyć do środka kurczaka wraz z czosnkiem i spiąć wykałaczką by nie wypadły podczas pieczenia. Piec ok 1,2-1,5 godziny w temp. 200 stopni.
Komentarze