Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka wytrybować, natrzeć w środku i z wierzchu dobrze przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godz.
2.Farsz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki umyć w całości przełożyć do cebuli, udusić, doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem, ostudzić. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, papryką, jajkami, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dobrze masę wymieszać.
3.Przygotowaną masą nadziewać kurczaka. Nadzianego kurczaka, zszyć nitką, włożyć do rękawa do pieczenia
4.piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 20 minut, do zrumienienia się kurczaka.
Komentarze