Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka delikatnie zdejmujemy skórę,przycinając kości i zostawiając na skórze jedynie skrzydełka w całości.Skórę smarujemy keczupem.Odstawiamy do lodówki.
2.Przygotowujemy farsz:
Mięso z kurczaka obieramy z kości,mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy zmielone mięso wieprzowe,kukurydzę,jajka,majonez,musztardę,pokrojoną w kostkę marchew,posiekaną natkę pietruszki,pokrojona w kosteczkę paprykę,bułkę tartą-wyrabiamy na jednolitą masę-przyprawiamy.
3.Farszem napełniamy skórę z kurczaka,zszywamy w miejscach gdzie powstały dziurki.Formujemy kurczaka.Nacieramy przyprawami i smarujemy masłem.
4.Kurczaka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy często polewając sosem który się wytworzył ok 1 godziny.
Porady
Czas pieczenia zależy od kurczaka i piekarnika.Zawsze przed wyjęciem nalezy sprawdzić czy się upiekł.:)Jeśli masa mięsna wyda nam się za rzadka,należy dosypać bułki tartej.
Komentarze