KURCZAK FASZEROWANY

4.5 (199 ocen)

Na mój 100 przepis chciałam zrobić coś pysznego,padło na kurczaka:)))Wyszedł przepyszny:))

Składniki:

  • kurczak-waga ok 1,5 kg
    sól
    papryka słodka
    keczup
    przyprawa do gyrosa
    czosnek granulowany
    masło


    Farsz:
    zmielone mięso z kurczaka
    50 dag.mielonego mięsa wieprzowego
    kukurydza z puszki-1/2 puszki
    2 jajka
    1 ugotowana marchew
    natka pietruszki
    papryka czerwona
    2-3 łyżki tartej bułki
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy stołowej
    sól
    pieprz
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Z kurczaka delikatnie zdejmujemy skórę,przycinając kości i zostawiając na skórze jedynie skrzydełka w całości.Skórę smarujemy keczupem.Odstawiamy do lodówki.
  • kurczak 2. Przygotowujemy farsz:
    Mięso z kurczaka obieramy z kości,mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy zmielone mięso wieprzowe,kukurydzę,jajka,majonez,musztardę,pokrojoną w kostkę marchew,posiekaną natkę pietruszki,pokrojona w kosteczkę paprykę,bułkę tartą-wyrabiamy na jednolitą masę-przyprawiamy.
  • kurczak 3. Farszem napełniamy skórę z kurczaka,zszywamy w miejscach gdzie powstały dziurki.Formujemy kurczaka.Nacieramy przyprawami i smarujemy masłem.
  • 4. Kurczaka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy często polewając sosem który się wytworzył ok 1 godziny.

Porady

Czas pieczenia zależy od kurczaka i piekarnika.Zawsze przed wyjęciem nalezy sprawdzić czy się upiekł.:)Jeśli masa mięsna wyda nam się za rzadka,należy dosypać bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kurczak Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować