kulki makaronowe

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

To moja propozycja na karnawałowe spotkanie. Chrupiące kulki na jeden kęs, zrobione z makaronu, pieczarek i żółtego sera. Doskonale smakują kiedy są jeszcze ciepłe, z sosem czosnkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe zestaw B:
    200 g drobnego makaronu np. gwiazdki
    2 jajka
    100 g żółtego sera
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200 g pieczarek
    Składniki robocze:
    bułka tarta
    olej do głębokiego smażenia
    sol
    pieprz
    chili
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Kulki makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć na łyżce oleju.
  • 2. Żółty ser zetrzeć, połączyć z pieczarkami, makaronem i jajkami. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Dłonie oprószyć bułką tartą i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • 3. Panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli masa nie będzie chciała się formować w kulki, należy dosypać do niej trochę bułki tartej.

Porady

Można dodać szynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować