To moja propozycja na karnawałowe spotkanie. Chrupiące kulki na jeden kęs, zrobione z makaronu, pieczarek i żółtego sera. Doskonale smakują kiedy są jeszcze ciepłe, z sosem czosnkowym.
30 min
Składniki:
Składniki podstawowe zestaw B:
200 g drobnego makaronu np. gwiazdki
2 jajka
100 g żółtego sera
Składnik podstawowy dodatkowy:
200 g pieczarek
Składniki robocze:
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
sol
pieprz
chili
zioła prowansalskie
Kulki makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć na łyżce oleju.
2.Żółty ser zetrzeć, połączyć z pieczarkami, makaronem i jajkami. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Dłonie oprószyć bułką tartą i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
3.Panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli masa nie będzie chciała się formować w kulki, należy dosypać do niej trochę bułki tartej.
Komentarze