Kulki z krewetek i kasztanów wodnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obrać, umyć i osuszyć. Bardzo drobno posiekać i rozetrzeć na pastę. Dodać kasztany i ponownie utrzeć na pastę. Dodać jajko, dymkę, imbir oraz sól. Wymieszać. Posypać skrobią i ponownie wymieszać. Łyżką nabierać masę i formować z niej kulki. Kulki można ugotować lub usmażyć na oleju. Podaje się je np. z sosem hoisin lub dymką.
2.Sos hoisin - wersja domowa:
SKŁADNIKI: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki masła orzechowego lub pasty z czarnej fasoli, 1 łyżka miodu lub melasy lub brązowego cukru, 2 łyżeczki octu winnego, 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 20 kropli chińskiego ostrego sosu, habenero lub jalepeno, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Komentarze