Kulicz - rosyjskie tradycyjne ciasto wielkanocne. Pieczony jest w specjalnej bardzo wysokiej formie o małej średnicy, co nadaje tej babie wyjątkowy wygląd.
Kulicz - rosyjska baba paschalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
3.Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.
4.Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki, wcześniej namoczone w rumie lub ciepłej wodzie i odsączone. Jeszcze przez chwilę wyrabiać, aby rodzynki połączyły się z ciastem. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
5.W tym czasie przygotować formy, wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą, a na dno położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia.
6.Zamiast form można wykorzystać metalowe, litrowe puszki po owocach. Ja piekłam w dwóch garnkach /bez elementów plastykowych/, jeden o pojemności 1i ½ litra, a drugi 2 litry.
7.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką / ja dodałam 2 łyżki/, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie niesmaczne. Jeśli ciasto będzie się kleiło nadal, to po prostu trzeba trochę dłużej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i nie będzie się kleiło do rąk.
8.Z ciasta formować kuleczki wielkości dużej śliwki / kulicze/ i wkładać do wcześniej przygotowanych foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
9.Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone kulicze polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
10.*Przepis na to tradycyjne ciasto Wielkanocne znalazłam na rosyjskiej stronie internetowej:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1694#post1694
W stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru i drożdży oraz obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem jest bardzo dekoracyjny wygląd.
Komentarze