Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego pora i cebulę dość drobno siekamy.
Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym .
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej , wsypujemy por i cebulę, szybko przesmażamy.
Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10-15 minut. Potem gdy ostygnie dodajemy dość drobne kawałki oliwek.
2.Drożdże rozmieszać z cukrem i zostawić. Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy.
Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 35 X 22 cm.
Białko z solą i pieprzem rozbijamy widelcem i smarujemy ciasto.
Na środek wzdłuż ciasta wykładamy farsz, ciasto lekko nakładamy na siebie i zlepiamy.
3.Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej margaryną ,łaczeniem do spodu blaszki.
Srodek ciasta znów smarujemy białkiem, nacinamy wzorek i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180-160 C do zbrązowienia.
Komentarze