Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób

Smakowita przekąska, kolacja czy śniadanie...

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Blaszka 35 X 7 cm
    Ciasto :
    25 dag mąki
    7 dag margaryny
    1 żółtko
    1 jajko
    4 łyżeczki gęstej śmietany 18 %
    2 dag drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól
    czarnuszka

    Farsz:
    por ( bez dolnej cebuli)
    cebula
    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego
    pieprz cytrynowy
    10-12 czarnych oliwek

    Smarowidło:
    białko jaja
    sól
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07jfgd1 1. Umytego pora i cebulę dość drobno siekamy.
    Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym .
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej , wsypujemy por i cebulę, szybko przesmażamy.
    Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10-15 minut. Potem gdy ostygnie dodajemy dość drobne kawałki oliwek.
  • image-02lkmtk 2. Drożdże rozmieszać z cukrem i zostawić. Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy.
    Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 35 X 22 cm.
    Białko z solą i pieprzem rozbijamy widelcem i smarujemy ciasto.
    Na środek wzdłuż ciasta wykładamy farsz, ciasto lekko nakładamy na siebie i zlepiamy.
  • image-0myot6r 3. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej margaryną ,łaczeniem do spodu blaszki.
    Srodek ciasta znów smarujemy białkiem, nacinamy wzorek i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pieczemy w 180-160 C do zbrązowienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować