1.Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony lub posiekany czosnek i skruszoną chili, lekko poddusić, dodać szpinak, przyprawić solą, odparować kilka minut, wystudzić.
2.Oczyszczoną włoszczyznę zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować. Ok. 10 minut przed końcem dodać porcje ryby. Mirunę wyjąć, osączyć.
3.Podłużną blaszkę (32x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na tym pas ciasta francuskiego, by zakrywało boki. Wyłożyć szpinak a na nim mirunę.
4.Przykryć ciastem, zlepić boki. Górną część ciasta naciąć kilka razy. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Jeśli zostanie kawałek ciasta – można wyciąć ozdobne gwiazdki itp. ułożyć na kulebiaku. Całość można posypać makiem lub sezamem.
Komentarze