Kukurydziane racuszki na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy jajko , a następnie zsiadłe mleko. Mieszamy ostatni raz do połączenia składników i odstawiamy na bok na 15 minut.
2.Na małej patelni rozgrzewamy olej na średnio wysokim ogniu (w skali 1-9 rozgrzałam na 7). Powinno być go tyle, żeby po wlaniu ciasta było ono prawie całe pokryte olejem. Małą chochelką wlewamy ciasto partiami na patelnię i smażymy około 1 minuty. Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym.
3. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Racuszki rozkładamy na talerze, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego! :)
Komentarze