Ciasto bardzo dobre na zbliżające się upały bo nie wymaga użycia piekarnika.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
masa kubusiowa:
1 butelka 900 ml soku typu Kubuś o dowolnym smaku
2 budynie smietankowe
2 galaretki truskawkowe lub zbliżone smakiem do soku
masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
dodatkowo;
opakowanie małych okrągłych biszkoptów
2 opakowania ciastek typu delicje
czekolada mleczna
Ciasto kubuś bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty ułożyć na dnie formy do pieczenia (30 cm na 20 cm, odlać jedną szklankę soku i wymieszać w nim budyń, resztę soku zagotować i na gotujący wlać sok z budyniem gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje i się zagotuje wyłączyć gaz i do gorącego budyniu wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia i od razu wylać na ułożone w formie biszkopty kiedy masa kubusiowa przestygnie ułożyć na niej delicje czekoladą do góry.
2.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia, śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z gęstniejącą galaretką, masę śmietankową od razu przełożyć na ułożone delicje i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia przed podaniem ciasto posypać dosyć grubą warstwą startej czekolady.
Komentarze