Moja wersja znanego wszystkim ciasta. Jak powiedziała córcia - ciasto mojego dzieciństwa (bo nie piekłam go już 3 lata ;)). Moją innowacją jest dodanie do budyniu kremówki, dzięki czemu pomarańczowy kolor jest mocno uwydatniony.
1.Biszkopt:
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Poncz:
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części. Połową ponczu nasączyć dolną część biszkoptu.
3.Masa kubusiowa:
Odlać 1/2 szklanki soku marchwiowego, wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostały sok wlać do rondelka, zagotować. Do zestawionego z palnika soku wlać rozmącony budyń, wymieszać. Wstawić z powrotem na palnik, krótko zagotować do zgęstnienia masy. Gorący wylać na dolną część biszkoptu, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem.
4.Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno (przez ok. 2 minuty). Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu.
Komentarze