Ciasto Kubuś

5 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Moja wersja znanego wszystkim ciasta. Jak powiedziała córcia - ciasto mojego dzieciństwa (bo nie piekłam go już 3 lata ;)). Moją innowacją jest dodanie do budyniu kremówki, dzięki czemu pomarańczowy kolor jest mocno uwydatniony.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanki mąki krupczatki
    1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej

    Poncz:
    150 ml przegotowanej zimnej wody
    1 łyżka cukru

    Masa kubusiowa:
    1 litr soku przecierowego z dodatkiem marchwi
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    3 budynie waniliowe z cukrem

    Mas śmietanowa:
    400 ml śmietanki kremówki
    250 g serka mascarpone
    2 czubate łyżki cukru pudru

    4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać obie mąki, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Poncz:
    Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części. Połową ponczu nasączyć dolną część biszkoptu.
  • 3. Masa kubusiowa:
    Odlać 1/2 szklanki soku marchwiowego, wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostały sok wlać do rondelka, zagotować. Do zestawionego z palnika soku wlać rozmącony budyń, wymieszać. Wstawić z powrotem na palnik, krótko zagotować do zgęstnienia masy. Gorący wylać na dolną część biszkoptu, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem.
  • 4. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno (przez ok. 2 minuty). Dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. Wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mascarpone Sok marchewkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować