Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Kwiatek drożdżowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm.
3.Placki przełożyć kremem czekoladowym (by się lepiej rozsmarowywał, podgrzałam go w kąpieli wodnej),
4.układając jeden na drugim. Na cieście zaznaczyć podział na 8 części.
5.Na środku ułożyć spodek i ponacinać po zaznaczeniu do wysokości spodka, środek zostaje nie nacięty.
6.Każdą rozciętą część naciąć w środku po skosie.
7.Róg w każdym nacięciu wywinąć od środka do góry
8.i ładnie ułożyć.
9.Na środku powycinać nożem niewielkie otwory.
10.Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C.
Porady
Ciasto nacinałam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, w ten sposób nie musiałam go później przenosić, tylko trzeba być ostrożnym, żeby nie przeciąć papieru.
Komentarze