Kruszyna orzechowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni chwilę prażymy płatki i orzechy, które potem odkładamy na bok. W tym samym czasie jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasmażamy je na patelni. Dodajemy masło i cukier z miodem. Całość zasypujemy orzechami i chwilę jeszcze smażymy. Polewę studzimy.
2.Składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie części i wylepiamy nimi dwie spore blaszki o takich samych wymiarach (blachy uprzednio wysmarować tłuszczem). Na jedną część ciasta wykładamy polewę orzechową. Blaty ciasta pieczemy około 10-15 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni.
3.Budynie mieszamy z cukrem w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego rozmieszane budynie. Masę studzimy. Osobno ucieramy masło do białości i dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej.
4.Na pusty blat wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem pokrytym masą orzechową. Ciasto polewamy czekoladą, aby ładnie wyglądało i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Komentarze