Kruszyna orzechowa z budyniem

4.5 (187 ocen)

kruche ciacho dla miłośników orzechów włoskich

Składniki:

  • CIASTO
    - pół kg mąki
    -kostka margaryny
    - 3 łyżki miodu
    - pół szklanki cukru
    - dwie łyżki śmietany
    - 2 jajka

    MASA KREMOWA
    - budyń waniliowy - 3 paczki
    - litr mleka
    - cukier waniliowy
    - cukier - około 5-6 łyżek
    - pół kostki masła miękkiego

    POLEWA ORZECHOWA
    - 4 jabłka
    - obrane orzechy włoskie - około 1 szklanka
    - 4 łyżki płatków owsianych
    - łyżeczka miody
    - łyżka masła
    - łyżka cukru

    + polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruszyna orzechowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni chwilę prażymy płatki i orzechy, które potem odkładamy na bok. W tym samym czasie jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasmażamy je na patelni. Dodajemy masło i cukier z miodem. Całość zasypujemy orzechami i chwilę jeszcze smażymy. Polewę studzimy.
  • 2. Składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie części i wylepiamy nimi dwie spore blaszki o takich samych wymiarach (blachy uprzednio wysmarować tłuszczem). Na jedną część ciasta wykładamy polewę orzechową. Blaty ciasta pieczemy około 10-15 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. Budynie mieszamy z cukrem w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego rozmieszane budynie. Masę studzimy. Osobno ucieramy masło do białości i dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej.
  • 4. Na pusty blat wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem pokrytym masą orzechową. Ciasto polewamy czekoladą, aby ładnie wyglądało i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować