Kruszonka lubuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną zrobić kakaową. Na blaszkę o wymiarach 32/20 zetrzeć na tarce :
-część białą
-część kakaową
-na to ubitą piane z białek z 15dag cukru kryształu
-nałożyć kupki powidła lub dżemu
-zetrzeć część białą
Całość upiec.
Upiec biszkopt jasny z 8 jajek i po ostudzeniu przekroić go na pół.
Odlać 0,5 szklanki mleka i rozprowadzić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń. Zagotować i rozpuścić w tym margarynę. Zmiksować mikserem na jednolitą gładką masę.
Przełożyć placki ciepłym budyniem:
-biszkopt jasny
-połowa budyniu
-kruszonka
-reszta budyniu
-biszkopt jasny
-posypać cukrem pudrem
Komentarze