Kruszonka lubuska

4.5 (155 ocen)

Ciasto jest łatwe do zrobienia,tanie i przede wszystkim pyszne.

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    1 margaryna
    4 żółtka
    25dag cukru pudru
    1 proszek do pieczenia
    1-2 łyżki śmietany
    1 łyżkę kakao
    Powidła lub dżem
    0,5l mleka
    5 łyżek cukru kryształu
    1 łyżkę mąki ziemniaczanej
    1 łyżkę mąki pszennej
    2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruszonka lubuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną zrobić kakaową. Na blaszkę o wymiarach 32/20 zetrzeć na tarce :
    -część białą
    -część kakaową
    -na to ubitą piane z białek z 15dag cukru kryształu
    -nałożyć kupki powidła lub dżemu
    -zetrzeć część białą
    Całość upiec.

    Upiec biszkopt jasny z 8 jajek i po ostudzeniu przekroić go na pół.

    Odlać 0,5 szklanki mleka i rozprowadzić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń. Zagotować i rozpuścić w tym margarynę. Zmiksować mikserem na jednolitą gładką masę.
    Przełożyć placki ciepłym budyniem:
    -biszkopt jasny
    -połowa budyniu
    -kruszonka
    -reszta budyniu
    -biszkopt jasny
    -posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować