Kruchy placek z masą makową

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Makowca lubię w każdej postaci .Ciasto jest kruche i bardzo dobre.Do masy możemy dodać również bakalie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -25 dag mąki

    -10 dag masła

    -2 żółtka

    -10 dag cukru pudru

    -3 łyżki zimnej wody



    Masa makowa:

    -20 dag maku

    -5 dag masła

    -5 dag miodu

    -wanilia,cynamon do smaku

    -skórka pomarańczowa oraz cytrynowa do smaku

    -2 białka


    Dodatkowo:

    -lukier.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Tarty Desery

Kruchy placek z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem,połączyć z żółtkami,cukrem i wodą,zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.

    .Ciastem wylepić natłuszczoną i obsypaną mąką formę o średnicy 25 cm(trochę ciasta pozostawić do późniejszego wykorzystania)Wstawić do piekarnika i lekko podpiec.
  • 2. Mak zalać wrzącą wodą,podgrzewać do momentu aż będzie miękki.Odcedzić,zmielić dwa razy.Następnie wymieszać z masłem ,miodem ,przyprawami oraz startymi na tarce o drobnych oczkach skórkami,podgrzewać około 10 minut na małym ogniu,często mieszając.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę,łyżką połączyć z masą makową.

  • 4. Na podpieczonym cieście rozłożyć masę makową,wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach pozostałym ciastem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 35 minut.

  • 5. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować