Kruchy placek z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło,posiekać nożem,połączyć z żółtkami,cukrem i wodą,zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
.Ciastem wylepić natłuszczoną i obsypaną mąką formę o średnicy 25 cm(trochę ciasta pozostawić do późniejszego wykorzystania)Wstawić do piekarnika i lekko podpiec.
2.Mak zalać wrzącą wodą,podgrzewać do momentu aż będzie miękki.Odcedzić,zmielić dwa razy.Następnie wymieszać z masłem ,miodem ,przyprawami oraz startymi na tarce o drobnych oczkach skórkami,podgrzewać około 10 minut na małym ogniu,często mieszając.
3.Białka ubić na sztywną pianę,łyżką połączyć z masą makową.
4.Na podpieczonym cieście rozłożyć masę makową,wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach pozostałym ciastem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 35 minut.
5.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem.
Komentarze