Niezbyt słodkie ciasto na kruchym spodzie z wysoką pianką na bazie białek , kwaśniej śmietany i budyniu.Owocowa marmolada idealnie dopełnia smak ciasta.
Kruchy śmietanowiec na białkach z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać do powstania małych , sypkich grudek. Dodać żółtka oraz śmietanę , cukier , kakao , proszek do pieczenia i sodę.
Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
1/3 ciasta odciąć , zamrozić.
Resztę owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
Zimne ciasto rozwałkować , przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , nakłuć widelcem.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Wyjąć ,pozostawić do ostudzenia nie wyjmując z blaszki.
2.Pianka śmietankowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać śmietanę , cukier , budynie oraz kaszę manną.
Delikatnie wymieszać masę łyżką.
3.Na podpieczonym spodzie rozsmarować marmoladę , wylać śmietankową piankę.
Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Piec 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze