Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Szczelnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wklepujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i wstawiamy je jeszcze na jakieś 20 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut w 190*C (spód musi być rumiany). Gdy spód się piecze przygotowujemy jabłka i bezę.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, jabłka i gotujemy (jakieś 5 minut). Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Masa na bezę powinna być sztywna i błyszcząca.
Komentarze