Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą

0 (0 ocen)

Kruchy spód ciasta, dżem wiśniowy, karmelizowane jabłka z cynamonem i dużo bezy. Rewelacyjne i proste ciasto!

Składniki:

  • Ciasto:(forma 26 cm)
    1,5 szklanki maki pszennej
    40 g cukru trzcinowego
    120 g margaryny
    1 łyżka śmietany 18%
    1 żółtko

    Warstwa jabłkowa:
    5 jabłek
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki cynamonu

    Beza:
    5 białek
    180 g cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    150 g dżemu wiśniowego
    Masło do formy
    Mąka pszenna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Beza

Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ljfbxb 1. Ze wszystkich składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Szczelnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wklepujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i wstawiamy je jeszcze na jakieś 20 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut w 190*C (spód musi być rumiany). Gdy spód się piecze przygotowujemy jabłka i bezę.
  • image-2aj1l7n 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, jabłka i gotujemy (jakieś 5 minut). Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  • image-0v0i608 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Masa na bezę powinna być sztywna i błyszcząca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować