Kruche roladki z orzechami, oliwkami i parmezanem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Świetna przystawka o niecodziennym smaku. Oliwki, orzechy oraz parmezan świetnie się komponują. Robi się to danie nadspodziewanie szybko. Jest efektowne i efektywne. Porcja wystarcza na 5-6 osób.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło: 150 gramów
    - śmietana18% kwaśna: 100 mililitrów
    - żółtko: 1 sztuka
    - oliwki zielone nadziewane anchois: 150 gramów
    - orzechy włoskie połówki: 1 szklanka
    - musztarda miodowa: 3 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - parmezan tarty: 100 gramów
    - dżem pomarańczowy: 2 łyżeczki
    - pieprz kolorowy mielony: 0.5 łyżeczki
    - czosnek/ząbki: 2 sztuki
    - jajko do smarowanie ciasta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche roladki z orzechami, oliwkami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą (pół łyżeczki) i posiekać z masłem, aż powstanie nam coś w rodzaju mokrego piasku. Dodać śmietanę oraz żółtko. Wyrobić masę, aż powstanie nam zwarte ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Prażymy orzechy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez mniej więcej 10 minut. Nie możemy ich przypalić, bo będą gorzkie.
  • 3. Robimy nadzienie. Mielimy orzechy na proszek. W blenderze umieszczamy oliwki, orzechy, musztardę, czosnek, sok z cytryny, pieprz oraz dżem. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy. Ewentualnie doprawiamy.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na prostokąt 30X20cm. Smarujemy ciasto masą i posypujemy parmezanem. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Wstawiamy roladę na 5 minut do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto i kroimy je na plasterki grubości mniej więcej 1,5 centymetra. Smarujemy roladki jajkiem i posypujemy kolorowym mielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Podajemy ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować