Kruche różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki jednakowej wielkości (ja użyłam do tego większego kieliszka). Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie mniej więcej w połowie( końcówki posmarować białkiem, żeby się nie odkleiły), nałożyć 2 paski marmolady, po czym całość zwinąć w rulon ( od lewej do prawej). Rulon przekroić w połowie, uzyskując w ten sposób dwie różyczki.
3.Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach.
Komentarze