Kruche paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać zimna wodę (najlepiej prosto z lodówki) i przyprawy, szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąkę, ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Schłodzić w lodówce
2.Farsz: Pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić. Kiedy będą zimne dodać starty na tarce jarzynowe żółty ser. Wymieszać
3.Wykonanie: Ciasto cienko rozwałkować, położyć na pierożnicy, w każde zagłębienie nałożyć łyżeczkę farszu i przykryć następnym płatem ciasta. Wałkować, gotowe paszteciki układać na natłuszczonej blaszce i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku na złoty kolor Podawać ciepłe, najlepiej smakują z czerwonym barszczem
Porady
Zamiast pieczarek można użyć pokrojoną w kostkę, przyprawioną i podsmażoną pierś z kurczaka.
W cieście można pominąć paprykę, ciasto będzie łagodniejsze.
Komentarze