Kruche serduszka na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, mąki, soli i cukru zagnieść kruche ciasto. Pod koniec dodawać po łyżce wody, by uzyskać dość plastyczną konsystencję. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
2.W rondelku podgrzać dżem ze skrobią i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
3.Przygotować blachę. Wyjąć część ciasta z lodówki. Rozwałkować, wycinać serduszka.
Na każde serduszko położyć patyczek do lodów, następnie nadzienie, przykryć kolejnym serduszkiem (uważając, by dobrze zlepić brzegi). Ciastka można ozdobić używając widelca.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
4.Tak wyglądają upieczone ciastka. Do patyczków warto przywiązać wstążeczki.
Komentarze