Kruche babeczki ze szpinakiem i mozarellą

4.49 (191 ocen)

  • 1 min

Przepyszne jako przystawka na każdą imprezę.

  • 1 min

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    400 g mąki
    200 g masła
    3 żółtka
    płaska łyżeczka soli
    trochę zimnej wody

    2. Nadzienie:
    opakowanie mrożonego szpinaku
    kostka sera feta
    ok. 5 ząbków czosnku
    2 małe cebule
    pieprz
    ew. sól
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Kruche babeczki ze szpinakiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, dolewając tyle wody, ile potrzeba, by składniki dobrze się połączyły, czyli naprawdę malutko.

    Malutkie foremki do babeczek posmarować masłem (pędzelkiem) i dokładnie wylepić ciastem, odcinając wystające brzegi. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok 20min w temp. 200 C.
  • 2. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać szpinak i poczekać aż się rozmrozi, chwilę dusić razem z cebulą. Dodać czosnek i ser feta. Dusić ok 10 min. Na końcu doprawić pieprzem. Można ewentualnie dodać odrobinę śmietanki.

    Nałożyć masę szpinakową do gotowych babeczek. Położyć kawałki mozarelli i włożyć jeszcze do piekarnika do momentu, aż się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować