Kruche babeczki z pastą jajeczną

4.45 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kruche babeczki z pastą jajeczną będą wspaniałą przekąską na stół Wielkanocny i nie tylko.

Składniki:

  • Ciasto:

    150g mąki pszennej
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    125g margaryny
    1 łyżeczka soli
    Sucha fasola
    Folia aluminiowa

    Pasta:

    5 jaj ugotowanych na twardo
    Majonez
    Śmietana
    Szczypiorek
    Cebula
    Musztarda
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Kruche babeczki z pastą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj margarynę, żółtko, śmietanę, sól i proszek do pieczenia.
    Nożem posiekaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
    Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wytnij foremką kółka o średnicy nieco większej niż masz foremki.

    Foremki wysmaruj margarynę, wyłóż je ciastem i włóż ponownie do lodówki na 20 minut ( dzięki temu ciasto się nie skurczy ).

    Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190''.
    Foremki z ciastem wyłóż folią aluminiową i wysyp fasolą, piecz babeczki 10 minut, po tym czasie wyciągnij fasolę z folią i piecz babeczki aż się zarumienią.

    Pasta:

    Jaja ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o malutkich oczkach lub rozdrobnić widelcem.
    Cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek poszatkować, wymieszać wszystko z dwiema łyżkami majonezu, łyżką śmietany i łyżeczką musztardy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostudzone babeczki napełniać pastą.
    Smacznego!

Porady

Do pasty można dodać pokrojone ogórki kiszone lub paprykę czy pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też inne przepisy na dania z jajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować