Kruche babeczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać mąką.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać koła i wylepić nimi foremki. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą, aby zachowały kształt . Piec w temp. 200°C przez 10 min. Wyjąć podpieczone babeczki, usunąć fasolę. Zmniejszyć temp. do 175°C. Babeczkowe foremki wypełnić masą orzechową do 3/4 wysokości i zapiec przez około 25 min. Udekorować polewą czekoladową i orzechami.
Masa:
Jajka ubić z cukrem i wanilią na parze, aż zwiększą objętość, a masa będzie gęsta i puszysta. Wmieszać orzechy. Masę nakładać łyżką do podpieczonych foremek.
Komentarze