Kruche babeczki z orzechami

4.5 (190 ocen)

  • 45 min

Są tak pyszne, że nie da się poprzestać na jednej :)

  • 45 min

Składniki:

  • Przepis na 24 szt.

    Kruche ciasto
    30 dkg mąki krupczatki
    20 dkg zimnego masła
    4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

    Masa:
    3 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    10 dkg cukru pudru
    10 dkg mielonych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    połówki orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać mąką.
    Ciasto cienko rozwałkować, wycinać koła i wylepić nimi foremki. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą, aby zachowały kształt . Piec w temp. 200°C przez 10 min. Wyjąć podpieczone babeczki, usunąć fasolę. Zmniejszyć temp. do 175°C. Babeczkowe foremki wypełnić masą orzechową do 3/4 wysokości i zapiec przez około 25 min. Udekorować polewą czekoladową i orzechami.

    Masa:
    Jajka ubić z cukrem i wanilią na parze, aż zwiększą objętość, a masa będzie gęsta i puszysta. Wmieszać orzechy. Masę nakładać łyżką do podpieczonych foremek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować