Kruche babeczki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło i cukier,wysiekać nożem na "piasek".Dodać żółtka nadal siekać aż ciasto będzię się kleić. Szybko zarobić kulę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
2.Partiami rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać szklanką krążki.Wylepiać ciastem dokładnie foremki na babeczki. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3.Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zestawić z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę ropuścić w kąpieli wodnej wraz z dwoma łyżkami śmietanki kremówki. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce masy jajecznej. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do kremu. Odłożyć ok. 2 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części dodać rozpuszconą czekoladę.Dla wyostrzenia smaku można dodać odrobinę alkoholu.
4.Na każdą babeczkę nakładać łyżeczką niewielką ilość dżemu, a następnie workiem dekoracyknym wypełnionym kremem dekorować babeczki.
Porady
Składniki do masy powinny być tej samej temperatury.
Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej Księgi Ciast siostry Anastaji".
Komentarze