Kruche babeczki z karmelizowanymi bakaliami

4.49 (177 ocen)

Pyszne, aromatyczne i kruche babeczki wypełnione orzechami, migdałami i pachnącą skórką pomarańczową. Świetny deser na świątecznym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    2 jajka
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny
    łyżka smalcu

    Nadzienie:
    60g orzechów włoskich
    kilka orzechów laskowych
    30g słonecznika
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    garść rodzynek
    3 łyżki płatków migdałów
    łyżka masła
    2/3 szkl cukru
    1/4 szkl śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Kruche babeczki z karmelizowanymi bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki. Po tm czasie wylepić posmarowane masłem foremki na babeczki. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Nadzienie: Orzechy grubo posiekać. W rondelku skarmelizować cukier, dodać masło i śmietankę, wymieszać. Wrzucić bakalie, wymieszać i napełnić babeczki. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Nadzienie Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować