Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.
2.Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Wykładamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-20 minut. Studzimy.
3.Rabarbar myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie. Na patelnię przekładamy cukier, podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy wrzucamy rabarbar i smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy wodę z kisielem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.
4.Do babeczek przekładamy po łyżce przygotowanego nadzienia.
Komentarze