To najlepsze babeczki jakie do tej pory jadłam. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto kruche. Czekoladowa masa z dodatkiem mleka w proszku. Cudo!
Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i masło posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu z lodówki ciastem wylepić foremki na babeczki (z tego przepisu wychodzi ok. 18 babeczek). Piec około 13 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut.
Masa: Cukier, wodę i masło rozpuścić w garnku, gotować przez 5 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i kakao. Całość dobrze wymieszać. Gotową masę odstawić na 10-15 minut do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do upieczonych babeczek.
W garnku podgrzać 1/3 szklanki wody z 1 łyżką cukru i pokrojonymi w kostkę truskawkami, aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Do gorących truskawek wlać 1/4 szklanki wody wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej. Zrobić gęsty kisiel. Odstawić do wystygnięcia.
2.Na każdą babeczkę nałożyć łyżeczką niewielką ilość kisielu z truskawkami. Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w lodówce.
Komentarze