Kruche ciasto ze śliwkami i żurawinową pianką

5 (182 ocen)

Wspaniałe ciasto na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem śliwek, pianki i płatków migdałów. W sam raz na sezon śliwkowy.

Składniki:

  • CIASTO
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    5 żółtek
    2 łyżki śmietany 18%
    kostka margaryny (250g)
    + 2 łyżeczki ciemnego kakao

    PIANKA
    5 białek
    szczypta soli
    kisiel żurawinowy (proszek)
    0,5 szklanki cukru

    DODATKOWO
    ok 500-700g śliwek węgierek wypestkowanych
    2 łyżki płatków migdałów
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto ze śliwkami i żurawinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto (bez kakao) posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części 1/4 i 3/4. Mniejszą część uformować w kształt 2-3 wałeczków i schować do zamrażarki. Do większej części dodać kakao, jeszcze raz zagnieść by kakao dobrze się rozprowadziło. Ciasto wyłożyć na prostokątna blaszkę (25X36) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec.
  • Kruche ze śliwkami i pianką 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel. Dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód ciasta, układać wypestkowane śliwki jedna obok drugiej (otworami do góry) a na śliwki wyłożyć pianę żurawinową, lekko uklepać by weszła w każdą szczelinę śliwek. Następnie rozsypać płatki migdałów a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach wcześniej zamrożone jasne ciasto. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować