Kruche ciasto ze śliwkami i żurawinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto (bez kakao) posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części 1/4 i 3/4. Mniejszą część uformować w kształt 2-3 wałeczków i schować do zamrażarki. Do większej części dodać kakao, jeszcze raz zagnieść by kakao dobrze się rozprowadziło. Ciasto wyłożyć na prostokątna blaszkę (25X36) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec.
2.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel. Dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód ciasta, układać wypestkowane śliwki jedna obok drugiej (otworami do góry) a na śliwki wyłożyć pianę żurawinową, lekko uklepać by weszła w każdą szczelinę śliwek. Następnie rozsypać płatki migdałów a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach wcześniej zamrożone jasne ciasto. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze