Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką

4.48 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Po upieczeniu ciasto pachniało wspaniale, a śliwki wprost rozpływały się w ustach. Mówię w czasie przeszłym bo ciasto znikło w mgnieniu oka :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (forma 25x40 cm):
    Na ciasto:
    3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 łyżka smalcu
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżeczek cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka cynamonu
    Nadzienie:
    0,8-1 kg. śliwek
    3-4 łyżki powideł lub dżemu
    Pianka:
    5 białek
    szczypta soli
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 kisiel np. cytrynowy, truskawkowy, wiśniowy
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy masło, smalec, żółtka, cukier i cukier waniliowy i całość siekamy nożem. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta formujemy w kulę. zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min. 1/3 część ciasta również owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
  • 3. Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki. (Ja rozwałkowuje ciasto małym wałeczkiem do ciasta, ale można również to rozwałkować ciasto na stolnicy i dopiero przełożyć do formy). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je około 10 minut.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. Wykładamy śliwki jedna obok drugiej.
  • 5. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, cynamon i na końcu opakowanie kisielu. Pianę równo wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
  • 6. Ciasto pieczemy 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Ostudzone ciasto opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Śliwki możemy zastąpić innymi sezonowymi owocami np. jabłkami, gruszkami, malinami czy truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować