Ciasto piekłam razem z moimi córkami,aż miło było patrzeć jak się krzątają w kuchni.Po mimo swojej prostoty ciasto wyszło tak pyszne,że nie można mu się oprzeć.
1 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 jajka
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
20 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy
około 50 dag truskawek
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i lekko posypujemy bułką tartą.
2.Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.Następnie przekrawamy na pół i układamy dwie warstwy na cieście.
3.Składniki kruszonki przekładamy do miski i opuszkami palców rozcieramy,aż powstaną małe grudki.Kruszonkę wykładamy na truskawki.
4.Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy w formie.
Komentarze