Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
W międzyczasie uczyć i obrać jabłka. Pokroić je w grube plastry lub cząstki. posypać cynamonem i wymieszać.
2.Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając tylko 3 szklanki mleka.
3.3/4 ciasta rozwałkować i ciastem wyłożyć okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dół i wysoko boki). Na ciasto wyłożyć jabłka. Jabłka zalać gorącym budyniem. Na wierzch położyć pozostałą część ciasta, również rozwałkowaną, Nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45-50 min.
Ja zwykle piekę 45 min na termoobiegu, a potem jeszcze 5 min - sam dół.
Ciasto kroić, kiedy całkowicie wystygnie. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
Komentarze