Kruche ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło siekamy
z mąką i proszkiem. Dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy.
Rozwałkowujemy na
2 placki wielkości blaszki
(23x36 cm). Smarujemy dżemem.
Pieczemy po 15 minut
w temp. 175 °C. Studzimy.
2.Beza: białka ubijamy, dodając
cukier, mąkę i wiórki.
Smarujemy ciasta, posypujemy
orzechami. Pieczemy po
15 minut w temp. 150 °C.
3.Masa budyniowa: 1/2 szkl.
mleka mieszamy z mąkami,
cukrem, cynamonem i żółtkami.
Wlewamy do reszty
wrzącego mleka. Gotujemy
budyń. Studzimy. Masło ucieramy,
stopniowo dodając budyń.
Masą przekładamy ciasta.
Odstawiamy
na kilka
godzin.
Komentarze