Pyszne, kruche i bardzo maślane ciasteczka do herbaty lub kawy
20 min
Składniki:
Kruche ciastka z dżemem
20-25 sztuk
200 g miękkiego masła
300 g maki tortowej
60 g cukru pudru
2 jajka (żółtko i białko osobno)
kilka łyżek mielonych migdałów
około pół słoiczka ulubionego dżemu
Kruche ciastka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć do białości, dodać mąkę, cukier i żółtka i zagnieść ciasto tak, aby utworzyło kulę. Można to zrobić ręcznie lub mikserem.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto dość grubo (5 - mm) i wykrawać szklanką koła. W środku każdego koła zrobić wgłębienie (prawie na wylot, lecz nie przerywając ciasta) za pomocą np. korka od wina.
Białko, które pozostało z ciasta lekko ubić i pędzelkiem posmarować ciastka. Posypać je mielonymi migdałami na całej powierzchni, a na środek we wgłębienie włożyć po pół łyżeczki dżemu.
Piec w temp.170°C przez około 15 minut. Ciastka powinny się tylko trochę przyrumienić.
Komentarze