Kruche ciasteczka z witrażykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką przy pomocy noża, aż powstaną grudki wielkości ziarenka grochu. Dodać cukier wanilinowy i żółtko. Zarobić je najpierw nożem, a następnie szybko dłońmi tak, aby składniki ciasta ładnie się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, można dodać do niego troszkę śmietany. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki.
2.Landrynki pokruszyć w woreczku przy pomocy tłuczka do mięsa, każdy z kolorów osobno.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (170-180 stopni bez).
3.Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość 3-5 mm. Foremką wykroić ciasteczka o kształcie gwiazdek i kwiatuszków, i ułożyć je na blasze. W ciasteczkach wyciąć okienka i wsypać w nie pokruszone landrynki – z niewielką górką.
4.Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut do lekkiego zrumienienia ciastek i rozpuszczenia się landrynek. Ciastka zdjąć z blachy dopiero po lekkim przestudzeniu, kiedy landrynki stwardnieją.
Porady
Jeśli przed upieczeniem ciasteczek zrobimy w nich dziurkę na przeciągnięcie tasiemki, możemy je powiesić na choince jako naturalną i pyszną ozdobę.
Komentarze