Kruche ciasteczka z orzechami

5 (151 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Małe co nieco dla łasuchów :)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
    2 szklanki mąki pszennej
    30 dkg margaryny lub masła
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 12%
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    do dekoracji:
    2 roztrzepane widelcem białka
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Kruche ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka na stolnicy 1. Ciasto siekamy z margaryną i zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie jednolite ciasto.
    Odkładamy do zamrażalnika na godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy ciekawe kształty, smarujemy białkiem i dekorujemy zmielonymi orzechami. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować