Kruche ciasteczka z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto kruche:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść na gładkie,elastyczne ciasto,włożyć do lodówki na 30 minut.
2.przygotować nadzienie orzechowe:
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem,dodać cukier,roztopione masło,dokładnie wymieszać,przestudzić,następnie dodać ubitą pianę z białka i ponownie wymieszać.
3.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i na podsypanym mąką blacie rozwałkować na grubość 0,5 cm,następnie przy pomocy szklanki wykrawać krążki,na środku położyć 1 łyżeczkę nadzienia orzechowego,boki skleić do siebie,formując okrągłą kulkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować rozbełtanym białkiem i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut,wystudzić.
4.przygotować lukier:
Cukier puder połączyć z gorącą wodą i sokiem z cytryny i energicznie wymieszać.
Gotowym lukrem oblać ciasteczka,posypać skórką pomarańczową oraz perełkami z cukru.
Komentarze